Ideali darbo vieta: kas daro įtaką jūsų darbo produktyvumui?

2018.05.24

Jei greitai pavargstate, nespėjate atlikti užduočių ar tiesiog nenoromis einate į darbą – patikrinkite ko trūksta jūsų biure.

 1. Optimali temperatūra

Temperatūra turi įtakos darbo našumui ir koncentracijai: mums sunku dirbti, kai biure per daug karšta ar per daug šalta.

Todėl neskubėkite pykti ant savęs už tai, kad atidėliojate savo darbus. Pirmiausia išmatuokite temperatūrą darbo vietoje. Pasak SanPin, šiltuoju metų laiku vidaus patalpų temperatūra turėtų būti 23-25 ​​° C, šaltuoju – 22-24 ° C. 

Namuose taip pat reikėtų stebėti temperatūrą. Įsigykite kambario termometrą arba orų stotelę namams. „ Xiaomi“ siūlo nebrangų įrenginį, kuris matuoja kambario temperatūrą ir drėgmę.

2. Natūrali šviesa

Norint sutelkti dėmesį ir susikaupti, kartais pakanka pakeisti lemputę arba darbo vietą, perstatant stalą arčiau lango. Optimalus šviesos šaltinis darbo vietoje yra natūrali saulės energija. Jūs tikriausiai ir patys pastebėjote, kad šviesią dieną darbas sekasi geriau.

Alternatyva saulės spinduliams yra neutralios baltos šviesos lempos, kurių temperatūra yra 4 500-5 000 K. Temperatūra paprastai nurodoma ant lempos pakuotės.

Lempos šviesa turėtų būti vienoda ir kristi iš viršaus, kad neakintų. O darbo dienos pabaigoje geriau pereiti prie šiek tiek pritemdyto apšvietimo. Tai padės atsipalaiduoti ir pasiruošti poilsiui.

3. Patogi kėdė

Skausmas apatinėje nugaros dalyje ir įtampa pečių linijoje rodo, kad jūsų kėdė yra per žema. Sėdint ant per aukštos kėdės, jūs galite gauti alkūnės uždegimą.

Nustatyti tinkamą kėdės aukštį galima tokiu būdu: jei kojų padai pilnai padėti ant grindų, o sulenkti keliai sudaro 90 laipsnių kampą, tuomet galite dirbti. Jei ne, pakeiskite kėdės aukštį arba nusipirkite naują.

Renkantis naują kėdę, atkreipkite dėmesį į jos patogumą, o ne į išorę. Gera biuro kėdė turi turėti reguliuojamus porankius, elastingą atlošą su nugaros atrama ir kvėpuojančia atlošo medžiaga.

Patogios kėdės galite ieškoti pas ergonomiškų biuro baldų gamintojus, pvz., „Herman Miller“, „Haworth“ ar „Humanscale“.

 

 

4. Malonios interjero spalvos

Spalvos veikia mūsų emocinę būseną. Kai kurie spalvų tonai sukelia nerimą ar sielvartą, o kiti – džiaugsmą ir entuziazmą.

Tamsios sienos vizualiai siaurina ir sumažina darbo vietą. Šiltos spalvos, pavyzdžiui, geltona, padeda įveikti kūrybines užduotis. Ryškios spalvos, pavyzdžiui, raudona arba oranžinė, atitraukia nuo darbo ir padidina pulsą.

Dažniausiai biurų patalpoms yra pasirenkami šviesūs atspalviai. Tačiau šviesiai pilkos, smėlio ir baltos spalvos patalpos kelia liūdesio jausmus ir lengvą depresiją. Paversti biurą malonia darbo vieta padės spalvų akcentai. Šviesiai žalsvas ar melsvas tonas padidina darbo produktyvumą ir dėmesį. Norėdami sukurti gerą nuotaiką, darbo vietą galite papuošti augalais: jie mažina nerimą ir gerai veikia jūsų savijautą.

 

 

5. Tvarka ant stalo

Daugumai žmonių netvarka ant darbo stalo sukelia stresą, sumažina koncentraciją ir darbo efektyvumą.

Jei norite suspėti atlikti daugiau darbo, pašalinkite nuo stalo žirkles ir susegiklius, kuriuos naudojate galbūt kartą per savaitę. Surūšiuokite dokumentus į aplankus ir ant stalo palikite tik būtiniausias priemones.

 

 

Darbą žymiai palengvina išmanūs stalai su įmontuotais įrenginiais belaidžiui telefono įkrovimui, USB jungtimis ir rozečių lizdais, indukcine vieta gėrimams pašildyti bei reguliuojamomis kojomis. Prie tokio stalo dirbti labai patogu: netrukdo laidai, o neišgerta kava neatvėsta.

6. Optimalus triukšmo lygis

Stiprūs garsai trukdo susikaupti, blaško dėmesį, bet ir absoliuti tyla gali atitraukti nuo darbo. Optimalus triukšmo lygis darbant yra iki 70 dB.

Išmatuoti triukšmo lygį galite naudodamiesi mobiliomis programomis, pavyzdžiui "Decibel X" 

Žmonių balsai dėmesį atitraukia labiau nei monotoniškas gatvės triukšmas už lango. Todėl, jei kolegos norėtų garsiai aptarti savo asmeninius reikalus darbo vietoje, nesivaržykite atrodyti nemandagūs ir užsidėkite ausines. Norėdami ramiai dirbti savo darbą ir klausytis jums tinkamos muzikos, pasirinkite uždarus didesnio dydžio ausinių modelius su gera garso izoliacija.

7. Greitas internetas

Nuo to kaip greitai veikia internetas, priklauso ne tik nuotaika, bet ir darbo našumas. Kai tik puslapiai pradeda atsidarinėti lėčiau nei įprastai, mes ieškome kitos veiklos: einame išsivirti arbatos ar atsidarome „Instagram“ išmaniajame telefone.

Taip „užmušame“ laiką. O koncentracija į darbą sumažėja. Laimei, dabar greitas „Wi-Fi“ yra kavinėse, parkuose ir bibliotekose. „Fon“ turi duomenų prisijungimą prie 21 milijono Wi-Fi prieigos taškų Europoje ir JAV.

8. Antistresiniai žaislai

Daugelis mėgsta sprogdinti oro burbuliukų plėvelę. Bet kaip ir visi geri dalykai, anksčiau ar vėliau tai baigiasi. Laimei, yra daug panašių antistresinių žaislų, kurie mažina įtampą. Biure jie labai reikalingi: padeda trumpam atsitraukti nuo sudėtingo projekto ar atsipalaiduoti.

Guminis gniaužtukas rankoms padeda sušvelninti stresą, nes jūs liečiate nervų receptorius, esančius delne. Pailsinti smegenis padės kubikas rubikas, suktukas, modulinė rankenėlė su magnetais (ją galima išardyti ir surinkti), elastiniai raktų žiedai, raktų žiedai su burbuliukais.

 

 

9. Galimybė išeiti į gryną orą

Neilgas pasivaikščiojimas parke po pietų padės jums iki dienos pabaigos neprarasti geros nuotaikos. Grynas oras padeda įveikti stresą ir nuovargį, o fizinis aktyvumas vaikščiojimo metu suteikia energijos pliūpsnius.

Būna, kad įmonės įrengia nedidelius parkus, tiesiog ant biuro stogo, kad galėtumėte išeiti į gryną orą, nenueidami toli nuo darbo vietos.