6 patarimai, kaip pratęsti mobiliojo telefono baterijos veikimą

2018.12.14

Kodėl prietaiso negalima iškrauti iki nulio ir visą naktį laikyti įkrovimo režime.

Daugelyje šiuolaikinių išmaniųjų telefonų yra ličio jonų ir ličio polimerų baterijos, kurių pagrindinė problema yra įkrovos mažėjimas. Nepriklausomai nuo to, kaip jūs naudosite prietaisą, jo baterija laikui bėgant praras savo galingumą. Šio proceso sustabdyti neįmanoma, tačiau tai įmanoma sulėtinti.

1. Stebėkite neužbaigtus papildymo ciklus

Baterijos veikimo trukmė labai priklauso nuo įkrovimo ciklų skaičiaus. Ciklas yra 100% akumuliatoriaus įkrova, ir pilnas iškrovimas iki 0%. Šiuolaikinių išmaniųjų telefonų baterijos yra suprojektuotos vidutiniškai 400-500 tokių ciklų, po kurių atsiranda pastebimas pajėgumo sumažėjimas. 

Tačiau, jei neiškraunate baterijos iki nulio, tada ciklų skaičius bus daug didesnis. Čia lemiamą reikšmę turi taip vadinamas iškrovimo gylis. Jei išmanusis telefonas rodo 30% akumuliatoriaus įkrovos, tai iškrovimo gylis yra 70%.

Būtent iškrovimo gylio sumažinimas, leidžia padidinti ciklų skaičių. Analogiškai veikia ir įkrovimas iki 100%, kuris taip pat palaipsniui mažina akumuliatoriaus resursus. Todėl, 40-80% įkrovos palaikymas yra optimalus ličio baterijai.

2. Nepalikite išmaniojo telefono krautis visą naktį

Nerekomenduojama išmanaus telefono palikti krautis visai nakčiai. Esmė ne tik, kad įkrova pasieks nepageidaujamą 100%. Naudodami specialias programas galite lengvai nustatyti didžiausią leistiną 80% įkrovą, bet tai vis tiek turės neigiamos įtakos baterijos būsenai.

Jei išsikraus bent mažiausia dalelė, į tinklą prijungtas išmanusis telefonas nedelsdamas bandys įrenginį užpildyti trūkstama energija. Šis procesas kartosis visą naktį, neduodamas akumuliatoriui ramybės.

Jei dėl kažkokių aplinkybių vis tiek turite palikti įrenginį įjungtą į elektros rozetę per naktį, jokiu būdu nelaikykite prietaiso po pagalve. Oro srauto stoka gali sukelti per didelį šildymą, kuris ne tik kenkia akumuliatoriui, bet taip pat kelia gaisro riziką.

3. Neleiskite prietaisui perkaisti

Kaip jau minėjome, perkaitimas neduoda nieko gero baterijai. Esant aukštai temperatūrai, žymiai sumažėja akumuliatoriaus talpos įkrova. Tai ypač aktualu karštą vasarą, kai išmanusis telefonas gali įkaisti dėl saulės spindulių.

Šilumos šaltinių poveikis įkrovimo metu taip pat yra žalingas. Baterijai yra labai svarbu, kad nebūtų viršyta maksimali leistina temperatūra. Pasekmės tuomet gali būti nenuspėjamos, kyla užsidegimo pavojus. 

4. Nesinaudokite išmaniuoju telefonu esant žemai temperatūrai

Analogiškai, nesinaudoti išmaniuoju telefonu nerekomenduojama esant žemai temperatūrai. Šaltyje sumažėja esamos energijos kiekis ir sutrumpėja baterijos veikimo laikas. Neveltui šiuolaikinių prietaisų gamintojai įspėja atsargiai naudoti prietaisą esant minusinei temperatūrai.

5. Naudokite originalų įkroviklį

Naudodami kitų prietaisų pakroviklį galite labai pakenkti akumuliatoriui, ypač jei bandysite krauti kokiu pigiu įkrovimo adapteriu. Tokiuose prieduose dažnai būna nekokybiški komponentai, kurie gali nesuteikti reikiamos įkrovimo energijos ar neapsaugoti nuo įtampos svyravimų.

Atsirandant spartaus įkrovimo technologijoms, neoriginalių įrenginių naudojimas tampa vis aktualesnis. Skirtinguose išmaniuosiuose telefonuose naudojami skirtingi įkrovimo režimai, kuriems gali reikėti ne tik originalaus adapterio, bet ir originalaus kabelio.

6. Laikykitės baterijos saugojimo taisyklių

Net ir nenaudojamos ličio baterijos sendamos praranda įkrovimo talpą, todėl nereikia pirkti atsarginių baterijų ateičiai. Tai taikytina ir įrenginiams, kurie tiesiog guli nenaudojami. Kad jų akumuliatoriai eikvotųsi kuo mažiau, būtina atsižvelgti į specialias laikymo sąlygas.

Visų pirma, nenaudojami įrenginiai turi būti įkraunami iki pusės ar net šiek tiek mažiau. Optimalu – 40-50% lygiu. Taip per neveiklumo metus pajėgumai sumažės tik keliais procentais. Tačiau jei baterija bus palikta su 100% įkrovimu, pajėgumo praradimai gali padidėti 3-4 kartus, ypač esant aukštai temperatūrai.

Kontrolinis išmaniųjų telefonų naudojimosi sąrašas

  • Jei įmanoma, prietaisą kraukite kai yra 40% įkrovos ir išjunkite iš krovimo esant 80%.
  • Stenkitės nepalikti telefono krautis visą naktį, įpraskite ryte prijungti jį prie tinklo.
  • Nenaudokite išmaniojo telefono šaltyje ir venkite išorinio korpuso šildymo.
  • Naudokite įkroviklius, kurie yra komplektuojami su išmaniaisiais telefonais, ypač tai aktualu flagmanams.
  • Periodiškai įkraukite nenaudojamus prietaisus iki 40-50%.