Kiek turėtų veikti išmanusis telefonas ar planšetinis kompiuteris su pilnai įkrauta baterija

2018.08.07

Baterijos veikimo laikas priklauso nuo kelių veiksnių, o ne tik nuo jos talpos. Baterijos veikimui įrenginio darbo metu įtakos turi šie veiksniai:

1. Naudojimo dažnumas ir apkrova

Atrodo viskas paprasta: kai jūs ilgai naudojate įrenginį – baterija išsikrauna greičiau. Tačiau darbo laikas dar  priklauso ir nuo apkrovos.

Jei apkrova yra didelė: jūs naudojatės mobiliu internetu, žiūrite filmus, žaidžiate žaidimus su gera grafika,  tuomet įrenginys išsikrauna per kelias (maždaug 2-5) valandas.

Jei apkrova yra nedidelė: jūs klausotės muzikos, skaitote knygas, rašote SMS, dalyvaujate pokalbiuose, tuomet įrenginys veikia ilgiau (iki 5-20 valandų).

2. Įdiegtų programų skaičius ir kokybė

Kuo daugiau prietaise įdiegta programų, tuo greičiau senka baterija. Tam didelės reikšmės turi ir kokybė: blogai sureguliuotos programos nuolat apkrauna procesorių ir neleidžia įrenginiui "užmigti".

3. Klaidos operacinėje sistemoje

Laikui bėgant operacinėje sistemoje vis atsiranda klaidų. Jų atsiradimo priežastys skirtingos: neteisingai atlikti atnaujinimai, įdiegtos prastos kokybės programos ir vėliau neteisingai pašalintos, neišvalyta atmintis nuo senų failų ir tt. Kuo daugiau įrenginio programoje bus klaidų, tuo greičiau baterija išsikraus.

4. Baterijos būklė

Laikui bėgant naudinga talpa akumuliatoriuje mažėja. Kuo senesnė baterija, tuo mažiau lieka įkraunamos talpos.

5. Korinio tinklo signalas

Kuo prastesnis korinio tinklo signalas, tuo greičiau baterija išsikrauna. Taip yra dėl to, kad įrenginio siųstuvas priverstas dirbti visu pajėgumu, kad galėtų užtikrinti tinkamą ryšio palaikymą su tinklu.

Išvados

Atsakyti į klausimą: "Mano išmanusis telefonas išsikrauna per tam tikrą laikotarpį, pvz. 2-3 valandas, ar tai normalu?" – neįmanoma. Norėdami atsakyti į šį klausimą, turite surinkti daugiau informacijos apie naudojamą įrenginį.

Vidutiniame rėžime – kai keletą valandų klausotės muzikos, keletą valandų naudojatės internetu, 40 minučių kalbate telefonu, skaitote ''mesenger'' pranešimus ar naudojatės elektroniniu paštu – tuomet įrenginys turėtų veikti apie vieną ar dvi dienas. Tačiau atminkite, kad baterijos veikimo laikas kiekviename įrenginyje yra individualus.

Ką daryti, jei baterija greitai išsenka

Jei įtariate, kad įrenginys veikia netinkamai, ir baterija išsikrauna daug greičiau nei turėtų, pabandykite atlikti šiuos veiksmus:

1. Patikrinkite įrenginio darbą saugiame rėžime

Kuo daugiau įrenginyje įdiegtų programų, tuo greičiau senka baterija. Kai kurios programos turi tokią didelę įtaką baterijai, kad ji išsikrauna per kelias valandas.

Kad galėtumėt išsiaiškinti ar ši problema yra dėl programų veikimo, įjunkite įrenginį saugiuoju rėžimu. Saugiuoju rėžimu neveikia visos programos, kurios buvo įdiegtos po telefono pirkimo. Veiks tik sistemos programos, kurios buvo įdiegtos gamykloje.

Kaip įjungti telefoną saugiuoju rėžimu?

Išjunkite telefoną įprastu būdu. Tada telefoną vėl įjunkite, ir kol telefonas krausis laikykite nuspaudę vienu metu  garsinimo (+) ir tylinimo (–) mygtuką tol kol telefonas užsikraus.

Pažiūrėkite, kiek veiks išmanusis telefonas ar planšetinis kompiuteris be papildomų programų saugiuoju rėžimu, ir padarykite išvadas.

Jei baterija pradėjo išsikrauti lėčiau, vadinasi problema yra programose, kurias atsisiuntėte ir įdiegėte po pirkimo. Pašalinkite programas, kurias neseniai įdiegėte ar atnaujinote, ir stebėkite įrenginį, galbūt baterija pradės išsikrauti lėčiau.

Jei vis dėlto saugiuoju rėžimu baterija išsikrauna tuo pačiu greičiu, išbandykite kitus patarimus.

2. Atjunkite programas, kurių nenaudojate

Jei nenaudojate kai kurių sistemos programų, išjunkite jas. Programos bus "užšaldytos" ir neveiks tol, kol jūs vėl neįjungsite. 

 

3. Nusipirkite išorinę bateriją

Jei jūs ilgai ir labai dažnai naudojatės išmaniuoju telefonu ar planšetiniu kompiuteriu ir jums neužtenka  standartinės baterijos, esančios įrenginyje, tuomet įsigykite išorinę bateriją.

Išorinė baterija veikia kaip nešiojamas rozetės lizdas:

  1. Pirmiausia įkraukite išorinę bateriją;
  2. Tuomet prie jos prijunkite išmanųjį telefoną ar planšetinį kompiuterį;
  3. Išorinė baterija įkrauna į prijungtą įrenginį įmontuotą bateriją.

Tokios baterijos gaminamos skirtingų dydžių ir galingumų, jos yra universalios – gali įkrauti visus įrenginius, kurie kraunami per USB.

4. Sureguliuokite ryškumą

Paprastai ekranas veikia pilnu ryškumu, o tai greičiau iškrauna bateriją. Norint sumažinti ekrano ryškumą, naudokite automatinį šviesumo nustatymą (jei įrenginyje yra ši funkcija). Specialus jutiklis analizuoja sąlygas, kuriomis veikia įrenginys, ir automatiškai nustato ryškumo lygį.

Jei įrenginyje nėra automatinio reguliavimo funkcijos, tuomet rankiniu būdu sumažinkite ryškumą iki jums patogaus lygio.

5. Išimkite SIM kortelę, jei jos nenaudojate

Jei jūsų išmanusis telefonas turi dvi SIM korteles, ir vienos iš jų nenaudojate, tuomet ją išimkite. Išmanusis telefonas naudoja energiją, kad  palaikytų ryšį su koriniu tinklu, o akumuliatorius išsikrauna greičiau. Nepalikite SIM kortelių savo išmaniajame telefone, kai nėra operatoriaus tinklų toje vietovėje, kurioje esate (pvz. SIM kortelės, kurias naudojate keliaudami).

6. Išjunkite belaidžius ryšius, jei nenaudojate jų

Jei nenaudojate "Wi-Fi", "Bluetooth", GPS, NFC ar mobiliojo interneto – išjunkite juos, nes jie sunaudoja daug energijos.

Norėdami tai padaryti, naudokitės "Quick Settings" įrankių juosta. Ją pasiekti galite, perbraukdami per ekraną iš viršaus į apačią.

7. Naudokitės lėktuvo rėžimu

Kuo prastesnis korinio tinklo signalas, tuo greičiau įrenginys išsikrauna. Taip yra dėl to, kad įrenginio siųstuvas priverstas dirbti dideliu pajėgumu, kad galėtų tinkamai palaikyti ryšį su tinklu.

Jei dažnai esate tose vietose, kuriose mobiliojo ryšio tinklas yra prastas arba jis išvis negalimas, naudokite ''Skrydžio'' arba "Neprisijungęs'' rėžimą.

Šiame rėžime mobilusis tinklas atjungiamas, o įrenginys neeikvoja energijos jo ieškojimui. Šis patarimas ypatingai aktualus, naudojantiems planšetinius  kompiuterius, kadangi SIM kortelė juose naudojama rečiau nei išmaniajame telefone.

8. Išjunkite nereikalingą sinchronizavimą

Kai kurios paskyros gali sinchronizuoti duomenis iš įrenginio atminties, t. y. kopijuoti juos ir išsiųsti į jūsų paskyrą.

Įsivaizduokite, kad jūs sukūrėte naują kontaktą savo išmaniajame telefone. Jei įrenginys jau turi "Google" paskyrą ir yra įjungtas sinchronizavimas, išmanusis telefonas nedelsdamas nukopijuos šį kontaktą į jūsų paskyrą. Jei įtrauksite šią paskyrą į kitą įrenginį, kontaktas bus automatiškai atsiųstas į adresų knygą.

Sinchronizavimas yra patogi funkcija, bet ji neleidžia prietaisui ''užmigti'', nes jis nuolat tikrina, ar nepasirodė nauji duomenys, ar neįvedėte naujo kontakto. Norėdami sumažinti baterijos suvartojimą, esant įjungtam sinchronizavimui, konfigūruokite jį – pasirinkite duomenis, kuriuos norite sinchronizuoti automatiškai, o kuriuos – rankiniu būdu

9. Iš naujo nustatykite gamintojo parametrus

Kai jūs naudojatės įrenginiu, operacinė sistema kaupia klaidas, kurios trukdo įprastam įrenginio veikimui ir didina energijos suvartojimą.

Norėdami jas ištaisyti, atlikite duomenų atstatymą (angl.''reset''). "Reset" pašalina visus failus ir programas iš atminties, o kartu su jais, pašalina ir klaidas. Norėdami, kad prietaisas tinkamai veiktų, tai darykite kartą per pusmetį, bei tuomet kai atsinaujina programinė įranga.

10. Pakeiskite bateriją arba susisiekite aptarnavimo centru.

Jei nei  vienas patarimas nepadėjo, pakeiskite įmontuotą bateriją arba kreipkitės į aptarnavimo centrą.

Palaipsniui baterija praranda savo galingumą, galiausiai sumažėja jos maksimali įkrova. Vidutinis baterijos veikimo laikas yra 1-3 metai, priklausomai kaip intensyviai jūs naudositės įrenginiu.

Prieš keičiant bateriją, tikslingiausia būtų įrenginį nunešti į diagnostikos centrą. Esmė tame, kad greito išsikrovomo priežastis gali būti ir kita. Paprasčiausiai pakeisdami bateriją, jūs galite  neišspręsti greito issikrovimo problemos, ir be reikalo išleisti pinigus.

Pirkite baterijas aptarnavimo centruose, Jūsų telefono prekės ženklo parduotuvėse arba elektronikos prekių  parduotuvėse. Reikiamą modelį galite sužinoti pagal senosios baterijos numerį.

Jei nenusiima išmaniojo telefono ar planšetinio kompiuterio galinis dangtelis, baterija jums gali pakeisti specialistai, dirbantys mobiliųjų įrenginių aptarnavimo centre.