5 paprasti būdai apsaugoti „Windows“ nuo išorinių grėsmių

2018.12.17

Elementarūs veiksmai kurių nereikėtų ignoruoti.

1. Naudokite „Windows Defender“

Jei nenorite naudoti trečiųjų šalių antivirusinių programų, turėtumėte naudoti bent jau integruotą saugos priemonę. Tai „Windows Defender“. Programa neapkrauna kompiuterio resursų, tačiau apsaugo nuo galimų grėsmių.

„Defender“ stebi įtartinus sistemos segmentų pakeitimus realiuoju laiku, įspėdama apie pavojų vartotojui. Tai bus ypač naudinga, jei siunčiatės programas ir failus iš abejotinų šaltinių.

Programą suaktyvinti galite per „Update and Security“ nustatymų skyrių. Čia turite eiti į elementą „Windows Security“ ir spustelėti „Atidaryti Windows Defender saugos centrą“.

2. Patikrinkite aktyvius naršyklės plėtinius

Kompiuterio naršyklė yra pagrindinė žiniatinklio paieškos priemonė. Jos atnaujinimai nuolat tobulinami naudojant automatinius naujinius. Tačiau ne mažiau svarbu ir nustatyti plėtiniai: jie gali tapti spraga jūsų sistemai.

Net jei nenaudojate jų, tai nereiškia, kad jie negali prisijungti prie įdiegtų programų, keisti privatumo nustatymų ir atlikti kitų potencialiai pavojingų veiksmų. Siekiant pašalinti galimus pavojus, įprasta reguliariai tikrinti aktyvius plėtinius, išjungiant arba pašalinant nereikalingus. 

„Chrome“ naršyklėje galite atidaryti plėtinių sąrašą per „Papildomų įrankių“ nustatymų elementą, kuriame reikia pasirinkti „Plėtiniai“. „Firefox“ ir „Microsoft Edge“ panaši parinktis randama pagrindinių nustatymų meniu.

3. Būkite atsargūs siųsdamiesi programas

Norėdami atsisiųsti programas į kompiuterį, labai atsargiai rinkitės šaltinius ir pačią programinę įrangą. Pabandykite naudoti tik labiau žinomas programas ir atsisiųskite jas tik iš oficialių svetainių ar „Microsoft Store“.

Taip pat svarbu aktyvuojant įdėmiai skaityti diegimo vedlį. Neskubėkite nuolat spausti „Kitas“, ignoruodami nuorodos informaciją ir aprašymus. Dažnai šiame etape nežinodami sutinkate įdiegti papildomą programinę įrangą, kurios jums nereikia.

Geriausiu atveju, tai bus kažkokia nenaudinga paslauga, blogiausiu atveju – šnipinėjimo programa.

4. Patikrinkite programų leidimus

Šiandien „Windows“ operacinė sistema leidžia valdyti kiekvienos įdiegtos programos leidimus. Nustatymuose atidarę šį skyrių, galite sužinoti, ar programai leidžiama rinkti duomenis apie jūsų buvimo vietą.

Šiuos nustatymus galite patikrinti skyriuje „Privatumas“, kur rodomi tiek bendrieji, tiek konkrečios programos leidimai.

5. Nustatykite vartotojo slaptažodį

Jei norite prisijungti prie sistemos, turite nustatyti slaptažodį, net jei niekas, išskyrus jus, nenaudoja šio kompiuterio. Juk visada išlieka galimybė, kad kas nors bandys pasiekti įrenginį be jūsų žinios. Tai ypač aktualu, jei dirbate biure arba naudojate nešiojamą kompiuterį viešoje vietoje.

Kai kurie jūsų kolegos ir draugai gali ne tik šnipinėti jūsų asmeninius duomenis, bet ir atsisiųsti juos ar atsiųsti pavojingą programinę įrangą į jūsų kompiuterį.

Slaptažodį galite nustatyti nustatymų skyriuje „Paskyros“, ir pasirinkti „Prisijungimo parinktys“.