Kodėl šiuolaikinių telefonų baterijos tokios prastos?

2019.06.27

 

Visiems žinoma tiesa, kad telefonų baterijos yra prastos. Netgi su didžiuliais elementais ar išorinėmis baterijomis, dauguma šiuolaikinių telefonų nesugeba tarnauti visą dieną, o geriausieji prietaisai vos išgyvena porą dienų.

 

Anksčiau tokių problemų nebūdavo. Telefonai tarnaudavo ištisas dienas be krovimo. Šių dienų telefonai yra kur kas galingesni už, pavyzdžiui, „Nokia 3310“, taigi, kodėl baterijos neišlaikė tokio pat tobulėjimo progreso?

Pasak Argono energijos kaupimo mokslo bendradarbiavimo centro direktoriaus ir baterijų technologijų eksperto Venkat Srinivasan, problemos priežastis yra paprasta: Muro dėsnis paprasčiausiai pralenkė baterijos technologijas. Tai reiškia, kad telefonai tampa geresni ir reikalauja vis daugiau galios. Visa tai vyksta greičiau negu baterijų tobulėjimo sparta.

Negalima sakyti, kad nesulaukėme jokių patobulinimų. Per pastaruosius metus gamintojai sugebėjo nuolat didinti energijos tankumą sumažindami vidinius komponentus. Vis dėlto Srinivasan pareiškė: „Jau prieš penkerius metus tapo aišku, kad nebegalime nieko daugiau pašalinti. Pasiekėme stadiją, kai energijos tankumo patobulinimai reikalavo baterijos medžiagų pakeitimo. Naujos medžiagos visada yra lėtesnės už tai, ką aš vadinu inžinerijos pažanga.“

Taip yra todėl, nes šių dienų įkraunamos baterijos telefonuose yra paremtos ličio kobaltu. Tokia pati baterijos technologija buvo naudojama nuo ankstyvųjų 90-ųjų. Jau seniai buvo pasiektas iš šių baterijų gaunamos galios limitas. Vis dėlto ateityje galime tikėtis pokyčių, kadangi mokslininkai jau tiria naują baterijos technologiją, kuri atvers duris labiau energijai tankesnėms medžiagoms. Dėl to šios baterijos galės suteikti daugiau galios ateities prietaisams. Kaip bebūtų, kol sulauksime tokių baterijų, telefonai bus dar labiau patobulėję ir reikalaus dar daugiau galios, todėl problema galimai niekur nedings.