19 įspūdingų faktų apie internetą

2019.10.18

 

Interneto korporacijoje pavadinimams ir numeriams (ICANN) yra paskirti tik 7 žmonės, kurie turi 7 skirtingus raktus. Jeigu įvyktų katastrofa, šie 7 individai gali dar kartą susitikti ir atstatyti interneto būseną.

Šių dienų internetas plečiasi greičiau negu galite įsivaizduoti. Nuo interneto pradžios svetainių kiekis drastiškai padidėjo, o su juo padidėjo ir internete laikomų duomenų kiekis. „Google“ atlikti skaičiavimai ir duomenys atskleidė keletą šokiruojančių faktų apie internetą.

Faktai apie internetą.

1. Pasak „Google“, 2010 metais internetą sudarė 5 milijonai terabaitų duomenų.

Labiausiai stebinantis faktas yra tai, kad  „Google“ pranešė, jog jie indeksavo vos 0.004% viso turinio dabartiniame internete.

2. Remiantis 2018 metų spalio mėnesio duomenimis, internete yra daugiau nei 1.9 milijardo svetainių.

2018 metų spalio 14 dieną buvo apskaičiuota, kad internete egzistuoja apytiksliai 441 milijonas „Tumblr“ „blog'ų“. Platformoje „Wordpress“ egzistuoja 75.8 milijonai „blog'ų“ ir verslo puslapių. Kiekvieną dieną žmonės pasidalina daugiau nei 5 milijonais įrašų.

3. Kiekvieną dieną socialiniame tinkle „Instagram“ yra įkeliama 95 milijonai nuotraukų.

Įdomu tai, kad 70% „Instagram“ įrašų nesulaukia jokių peržiūrų.

4. 2016 metais interneto vartotojai perdavė vieną zetabaitą duomenų.

Vienas zetabaitas yra lygus tūkstančiui eksabaitų, milijardui terabaitų arba trilijonui gigabaitų. „Cisco“ prognozuoja, kad iki 2021 metų 82% IP srautų sudarys vaizdo įrašai.

5. 4 milijardai žmonių pasaulyje naudojasi internetu.

„InternetLiveStats“ stebi aktyvią interneto būseną. Remiantis 2018 metų spalio mėnesio duomenimis, internete yra 4,045,421,895 vartotojai. Šis skaičius turėtų dar labiau išaugti iki 2020 metų.

6. Kiekvieną dieną yra nulaužiama daugiau nei 85 tūkstančiai svetainių.

„Wordpress“ ir „Joomla“ yra labiausiai paveiktos turinio valdymo sistemos internete.

7. Kas valandą yra užregistruojama 5000 domenų.

Tai reiškia, kad per dieną yra sukuriama 120,000 domenų, o per metus skaičius siekia 43 milijonus. Ironiška tai, kad daugiau nei 75% domenų yra nepanaudojami.

8. Socialiniu tinklu „Facebook“ naudojasi 2.234 milijardo vartotojų.

Apytiksliai 30% pasaulio populiacijos naudojasi „Facebook“. 2018 metų trečiajame ketvirtyje šis socialinis tinklas turėjo 1.74 milijardo aktyvių mobiliųjų vartotojų. Statistika parodo, kad apie 50% interneto vartotojų naudojasi „Facebook“.

9. Pirmasis elektroninis laiškas buvo išsiųstas 1971 metais.

Elektroninį laišką išsiuntė Jungtinių Valstijų programuotojas Ray Tomlinson, kuris išrado elektroninio pašto sistemą. Simbolis „@“ buvo naudojamas, norint parodyti, kad elektroninis laiškas yra siunčiamas žmogui, o ne kompiuteriui. Deja, jis neatsimena, kokią žinutę buvo parašęs.

10. Kiekvieną dieną yra išsiunčiama 250 milijardų elektroninių laiškų.

Už šiuos įspūdingus skaičius nėra atsakingi žmonės. Stebėtina tai, kad 81% visų laiškų yra šlamštas, kuris išsiunčiamas automatiškai. Tai reiškia, kad kiekvieną dieną yra išsiunčiama 200 milijardų šlamšto kategorijos laiškų. Pirmasis toks laiškas buvo išsiųstas 1978 metais. Tai buvo „Digital Equipment Corporation“ reklama, kurios sulaukė 600 adresatų.

11. Pirmoji internetinė svetainė vis dar egzistuoja.

Pirmoji internetinė svetainė yra info.cern.ch ir ji vis dar egzistuoja. Tai yra paprasta HTML svetainė su keliomis teksto eilutėmis. Puslapis buvo sukurtas pirmosios HTML versijos pagalba.

12. „Twitter“ anksčiau vadinosi „Twttr“.

„Twitter“ anksčiau buvo apibūdinamas kaip SMS žinutėmis paremtas socialinis tinklas, todėl simbolių limitas buvo 140. Pirmuoju šios svetainės pranešimu pasidalino Jack Dorsey 2006 metų kovo 21 dieną. Pranešime buvo parašyta: „just setting up my twttr.“ (liet. tik parengiu savo „Twttr“ paskyrą). Per pastaruosius metus ši svetainė labai evoliucionavo ir dabar ja naudojasi daugiau nei 335 milijonai aktyvių vartotojų, kurie pasidalina 500 milijonų pranešimų kiekvieną dieną.

13. Animacinis filmukas „Garfield“ anksčiau siūlė savo elektroninio pašto paslaugas.

Taip, šis animacinis veikėjas anksčiau siūlė savo elektroninio pašto paslaugas pavadinimu GMail.com. Vėliau „Google“ perėmė šią paslaugą ir pervadino į „Google Mail“.

14. Kiekvieną minutę svetainėje „YouTube“ yra įkeliama 400 valandų trukmės turinio.

Kalbant apie vartotojų atsidavimą, ši didžiulė vaizdo įrašų platforma aptarnauja daugiau nei milijardą žmonių kiekvieną mėnesį. Vidutinis interneto vartotojas „YouTube“ praleidžia 4 valandas kiekvieną mėnesį. Pažvelgus į tokią statistiką, galima sakyti, kad „Google“ atlieka didžiulį darbą, kad apsaugotų individų autorines teises.

15. Bendrai egzistuoja 4.9 milijonai programėlių „Google Play“ ir „App Store“ platformose.

2016 metais „Google Play Store“ platformoje buvo atlikta 75 milijardai atsisiuntimų, o „App Store“ pasiekė 25 milijardus atsisiuntimų.

16. Apie 80% nuotraukų internete sudaro nuogos moterys.

Internete yra nemažai intymios medžiagos. Duomenys parodo, kad 12% egzistuojančių svetainių yra intymaus turinio, vienas iš trijų atsisiuntimų yra intymaus turinio, sekmadienį intymus turinys yra populiariausias ir interneto suaugusiųjų turinio industrija uždirba apie 3000 JAV dolerių per sekundę.

17. 51% viso interneto srauto sudaro ne žmonės.

Žmonės sudaro 49% viso srauto, o likusią dalį sudaro įvairūs botai ir reklaminė įranga. Be abejonės ryšys būtų greitesnis, jeigu jie netrikdytų duomenų perdavimo.

18. Internetui prireikė vos ketverių metų pasiekti pirmuosius 50 milijonų vartotojų.

Televizijai prireikė 13 metų, o radijui net 38 metų, kad pasiektų tokį patį vartotojų kiekį.

19. Internetą kontroliuoja 7 žmonės.

Interneto korporacijoje pavadinimams ir numeriams (ICANN) yra paskirti tik 7 žmonės, kurie turi 7 skirtingus raktus. Jeigu įvyktų katastrofa, šie 7 individai gali dar kartą susitikti ir atstatyti interneto būseną.